Elke ervaren kapper kan bij de eerste blik op het haar van de klant meteen zien of ze haar haar zelf kleurt of in een salon. In de meeste gevallen worden bij thuiskleuring een groot aantal fouten gemaakt die onmiddellijk opvallen bij een professional. En dit is wat ze het vaakst aangeven:
Het haar is dof, volledig verstoken van glans vanaf 3 cm van de aanzet tot in de punten.
De haarkleur ziet er vreemd genoeg lichter uit in de wortelzone en wordt donkerder naar de punten toe, of wordt integendeel bijna wit.
Het haar klit bij winderig weer, het kammen zonder speciale producten is een groot probleem.
Als je beter kijkt en het haar in strengen verdeelt, zie je in de wortelzone ongekleurde vlekken – een duidelijk teken van slordig gebruik.
Haarkleur ziet er “vreemd” uit, oud, eerlijk gezegd vergeeft het uiterlijk en heeft het niets te maken met de huidige trends in kleuren (lees ook: “De belangrijkste trends in kleuren lente en zomer 2020”).
5 fouten bij het thuis kleuren van het haar, en hoe ze te vermijden
Wat kan leiden tot zulke tekortkomingen? Laten we eens kijken naar de meest voorkomende fouten.
1. Verkeerd gekozen kleurtype
Het middel om de uitgegroeide wortelzone te kleuren is altijd agressiever (sterker) dan zachte kleursamenstellingen, dus de gekochte verf mag alleen op de wortels worden aangebracht en in geen geval op het reeds gekleurde haar worden gesmeerd. Door de oververzadiging van het gekleurde deel met pigmenten zullen de uiteinden veel donkerder worden dan de wortels en als je deze fout keer op keer herhaalt, krijg je volledig zwart. Uiteindelijk krijg je te maken met dofheid, ongelijkmatige dekking en haartextuurproblemen.
2. Je houdt geen rekening met de hoeveelheid grijs haar
Als je niet veel grijs haar hebt, ga je gang en kies je je favoriete tint, maar let op het aanbevolen niveau van de oorspronkelijke tint – die moet vergelijkbaar zijn met die van jou. Vergeet ook niet dat de fabrikant op de verpakking van het product altijd nuttige aanbevelingen geeft voor het kleuren. Als er veel grijs haar is, moet de gewenste tint worden afgestemd op een natuurlijke kleur van hetzelfde niveau als de kleurstof.
In de regel wordt dit aangegeven met het eerste cijfer. De natuurlijke tint heeft de aanduiding “0” naast het niveau. Bijvoorbeeld 6.0, 8.0, enz. Vervolgens moet je bij het verdunnen beide kleurstoffen in een verhouding van 1:1 mengen. En nog iets: hoe meer grijs haar, hoe lichter de kleur van de kleurstof moet zijn. Onthoud dat ruzie maken met de natuur – in je eigen nadeel is.