Thuis Psychologie Gevaarlijk verliefd worden: 6 valkuilen waar we in trappen

Reclame

Gevaarlijk verliefd worden: 6 valkuilen waar we in trappen

Verliefd worden is een toestand die de meest aangename gevoelens en associaties oproept. Het wordt geprezen door dichters, het is ingetogen voor alle leeftijden en er is niemand die deze emoties niet zou willen voelen. Tijdens deze periode is de perceptie van de partner echter vervormd en het verzonnen beeld verschilt sterk van de werkelijke stand van zaken. Samen met psychotherapeute Elena Yarikova begrijpen we wat de valstrikken in de liefde voor onze geest bereiden.

Idealisering van de partner
Wanneer onze hersenen ondergedompeld zijn in de staat van verliefdheid, geven ze ons een verkeerd beeld van de kwaliteiten van de partner. Alle gevoelens voor hem/haar worden gehypertrofieerd en daarom lijkt het ons dat hij/zij perfect is – tekortkomingen veranderen automatisch in voordelen, wat de perceptie van de werkelijkheid vervormt en in de toekomst kan leiden tot teleurstelling en het stuklopen van de relatie.

De wereld om ons heen negeren
Gevaarlijk verliefd: 6 valkuilen waar we in trappen
Andere mensen zijn niet langer interessant voor je als potentiële partners. Je bent zo gefocust op je geliefde dat je niemand anders om je heen opmerkt. Een soortgelijke situatie doet zich voor in het intieme leven – gevoelens zijn zo sterk dat de ervaring uit het verleden wordt gedevalueerd en de toekomst bewust als niet zo rooskleurig wordt beschouwd, waardoor je je fixeert op bestaande relaties, zelfs als ze niet allemaal perfect zijn.

Rechtvaardiging van negativiteit
Vreemde acties, misverstanden, belachelijke excuses – dit alles is niet meer “onder controle” en het brein heeft voor elk van deze redenen een excuus, waardoor je ervan overtuigd raakt dat je partner niets verkeerd kan doen. Vaak is deze valstrik de reden waarom de verliefde persoon de bestaande problemen in de relatie niet opmerkt, die later de oorzaak van de breuk worden.

Financiële verwarring
Gevaarlijk verliefd: 6 valkuilen waar we in trappen
De verliefdheid op je partner wordt zo groot dat je geld niet meetelt in de relatie. Uitgaven kunnen worden gedaan om indruk te maken op het object van aanbidding – dure cadeaus, frequente uitstapjes naar winkels/schoonheidssalons/restaurants. Door deze valstrik van de amoureuze geest wordt het berekenen en besparen van geld overstemd door het verlangen om de partner te plezieren, waardoor we onszelf geen rekenschap geven van onze werkelijke uitgaven (lees ook: Jij, hij en geld: hoe bespreek je financiën zonder de relatie te schaden).

Onuitgevoerde plannen maken
De periode van verliefdheid dwingt het menselijk brein om in een parallelle realiteit te bestaan, waarin het zichzelf of zijn partner bewust onrealistische beloftes kan doen. Geliefden kunnen bijvoorbeeld enthousiast plannen maken voor een gezamenlijke dure vakantie of een snelle verhuizing, terwijl ze de materiële aspecten van de kwestie negeren. In de regel zijn het resultaat van zulke plannen conflicten die ontstaan op basis van onvoorziene omstandigheden.

Obsessie voor relaties
Gevaarlijk verliefd: 6 valkuilen waar we in trappen
Vaak ga je op het helderste moment van je relatie zo op in je partner dat je niet meer geïnteresseerd bent in de zaken van je familieleden, belangrijke gebeurtenissen van dierbaren begint te vergeten, bijeenkomsten met vrienden mist en hen er vaak van beschuldigt dat ze zich niet met jouw situatie willen bemoeien. Dit is een van de gevaarlijkste valstrikken van het verliefde brein, die ertoe kan leiden dat er niemand anders meer in je leven is dan je partner, met wie de relatie al snel verstoord kan raken.

Verliefd zijn is een heerlijk gevoel, het duurt niet lang en je moet ervan genieten. Maar er is een “maar” – daarna komt het besef van de werkelijke stand van zaken. Het is alsof je de persoon elke dag opnieuw leert kennen. Deze gevoelens kunnen je gelukkig maken en je de bevestiging geven van de perfectie van je partner, maar soms verandert de situatie en kom je tot het besef dat je relatie niet perfect is. Vragen in dit geval moet je alleen aan jezelf stellen en je partner niet verwijten dat hij drastisch is veranderd en anders is geworden. Dit betekent niet dat je moet afzien van relaties of dat je ze te pragmatisch moet opbouwen. Maar toch is het de moeite waard om de situatie nuchter te beoordelen en te proberen je relatie soms van buitenaf te bekijken om teleurstelling in de toekomst te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk

Reclame